Angående ansökan om utökad skytteverksamheten vid Stjärnåsens Skyttecenter

Hej alla medlemmar,

Tycker ni att det varit ganska tyst och fint från skjutbanan det senaste. Det är ingen slump. Stora saker är i görningen, och då kan det vara bra att inte provocera sina grannar förrän det är klart. Men nu är det nära. Vår förening har fått en remiss på ett utkast till hur kommunens tjänstemän tycker att kommun skall hantera Stjärnåsens skyttecenters begäran om att få skjuta 150.000 skott om året från morgon till kväll de flesta dagar om året.

Om detta beslut blir verklighet har kommunen alltså tillåtit att en stor privat kommersiell skjutbana etableras, utan bygglovsprövning och utan miljötillstånd. Det sker precis i kanten till en av kommunens tätorter, och bara några hundra meter från en skola och en stor ljudkänslig hästgård.

Kommunen har ju planmonopol och skall planera vår miljö på bästa sätt. Denna enorma påverkan på vår bygd vill dock tjänstemännen släppa igenom helt utan övergripande plan. Från föreningen har vi försökt framföra våra synpunkter, men av allt att döma helt utan resultat. Vi ber nu medlemmarna om hjälp med förslag på hur vi kan komma vidare.

25 augusti måste vi komma in med synpunkter på kommunens remiss som bifogas nedan. Beslut kan väntas snart därefter. Tjänstemännen tycks enligt vad vi kan förstå av kommunikationen redan ha utarbetat sitt beslut med det resultat som framgår av remissen. Politikerna måste nu ta sitt ansvar för att stoppa detta vanvett. Vi bifogar även våra två skrivelser i ärendet. Bygdens framtida ljudmiljö står på spel.

Vad kan vi nu göra?

Lämna ett svar